gesciedenis1Eind jaren 70 kwamen een aantal notabelen uit Den Dungen tijdens een vakantie in de Franse streek Bresse een prachtige vleeskip tegen. Ze waren zo enthousiast over deze kip dat zij besloten een aantal bevruchte eieren mee te nemen en deze in Den Dungen zelf op te fokken. Er gingen zelfs geruchten rond dat de eieren op heimelijke wijze waren ontvreemd. Dit was zeker niet het geval, maar de Dungenaren hebben flink moeten praten om uiteindelijk 30 eitjes mee te krijgen van een boer uit Bechanne.

De culinaire belangstelling was groot en er werd besloten om een officieel genootschap op te richten waarin de Burgemeester, een huisarts, dierenarts, industrieel ondernemer en een landschapsarchitect met hun echtgenotes plaats namen. Een notariële akte waakte over de kwaliteit, de leefwijze en de naam Poule Den Dungen. Er was belangstelling vanuit het hele land en diverse sterrenchefs verbonden hun naam aan Poule Den Dungen. Zelfs het Amstel Hotel in Amsterdam was afnemer van Poule Den Dungen. Helaas liep de productie op een gegeven moment hard achteruit doordat diverse genootschapsleden verhuisden uit het dorp. Het houden van de poulen  onder regie van het genootschap was daardoor niet meer mogelijk.

Toch is de belangstelling voor Poule Den Dungen nooit verdwenen en bleven er mensen uit het hele land vragen naar deze bijzondere vleeskip. Ze is altijd in de harten van de Dungenaren blijven leven.

 

 

kader1